Na wsiach jedzono dużo i tłusto, nie szczędząc sobie mocnych trunków. Zabawom towarzyszyły obrzędy, które miały zapewnić urodzaj i płodność przez cały rok. W miastach popularne zaś były bale kostiumowe, zwane redutami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by choć w części kontynuować tradycję dobrej zabawy. Zachęcamy więc do urządzania karnawałowych przyjęć. Nie muszą być duże i bardzo wystawne. Wystarczy, że przygotujemy drobne przekąski i zadbamy o dobrą muzykę. Proponujemy, by na stole, oprócz najczęściej pojawiających się sałatek, kanapeczek i ciepłego dania, znalazły się także słodkości. Mogą to być typowe karnawałowe przysmaki – pączki czy faworki, albo desery trochę lżejsze, dodające energii. Duża dawka tańca na pewno poradzi sobie z dodatkową porcją kalorii. Życzymy dobrej zabawy!
Tradycyjne
Typowymi wypiekami karnawału są pracochłonne ciasta smażone. Za to przyjemność jedzenia ich jest wielka!
Faworki
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 3 łyżki śmietany,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- smalec do smażenia,
- cukier puder
Z mąki, śmietany, żółtek, masła, soli i spirytusu zarobić ciasto, wybić wałkiem,
cienko rozwałkować, pokroić na paski 3x10 cm, każdy naciąć w środku wzdłuż na długość 5 cm, przez nacięcie przełożyć koniec paska,
smażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć pudrem.
Rada. Usmażone faworki trzeba dokładnie osączyć z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Pączki
Składniki:
- 50 dag mąki,
- po 5 dag drożdży, masła i cukru,
- 200 ml mleka,
- 4 żółtka
- kieliszek spirytusu
- konfitura, olej
Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i 5 dag mąki przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia,
dodać do pozostałej mąki i żółtek, wlać alkohol, wyrobić,
wlać masło rozpuszczone z cukrem, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia,
rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki, łączyć po dwa, nadziewając konfiturą,
wyrośnięte pączki smażyć w głębokim oleju, osączyć, posypać cukrem pudrem.
Nadzienia
Pączki znane są w całej Europie. Np. nadziewane konfiturą morelową wywodzą się z kuchni wiedeńskiej. U nas tradycyjnie nadziewa się je konfiturą z róży lub wiśni.
Oryginalne
Oto desery niebanalne w smaku i wyglądzie, ale łatwe do zrobienia.
Miniserniczki
Składniki:
- 30 dag serka homogenizowanego,
- 200 ml kremówki,
- cukier waniliowy,
- po 2 łyżki cukru pudru i żelatyny,
- opakowanie galaretki owocowej
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym,
połączyć z serkiem homogenizowanym oraz z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną,
masę nakładać do okrągłych, wysokich foremek, zastudzić,
na wierzch wylać warstwę galaretki, zastudzić, wyjąć z foremek, ozdobić.
Rada. Do masy można dodać skórkę otartą z cytryny.
Ptysie migdałowe
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 6 jajek,
- sól,
- 300 ml kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- orzechy laskowe
Zagotować 1,5 szklanki wody z masłem i szczyptą soli,
wsypać przesianą mąkę, ucierać, by nie było grudek,
gdy ciasto będzie lśniące, zdjąć z ognia, ostudzić,
ucierać, wbijając kolejno jajka,
ciastem napełnić rękaw cukierniczy, na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć pierścienie,
piec około 20 minut w 200°C, ostudzić, przekroić na pół,
kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami,
przygotowanym kremem przełożyć ptysie,
wierzch posmarować miodem, posypać migdałami w płatkach, ozdobić orzechami maczanymi w miodzie.
Rada. Wierzch ptysi można polać czekoladą.
Błyskawiczne
Wafelki domowej roboty to propozycja dla pań, które nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zawsze się udają i w niczym nie przypominają tych kupnych.
Torcik waflowy
Składniki:
- opakowanie wafli,
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki kakao,
- 1,5 szklanki mleka w proszku,
- łyżka wódki,
- polewa czekoladowa
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i 4 łyżkami wody, zdjąć z ognia, lekko przestudzić,
dodać mleko w proszku i wódkę, dokładnie połączyć,
masą przekładać wafle, powstały torcik obciążyć deską kuchenną i np. słoikiem z wodą, schłodzić,
wierzch posmarować rozpuszczoną polewą, zastudzić, kroić na wafelki.
Rada. Do masy można dodać pokruszony wafel lub bardzo drobno posiekane orzechy.