Cointreau-wersyjne przepisy na drinki

Cointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. Właśnie pojawił się w Polsce w niezwykłym, autorskim opakowaniu stworzonym przez polskiego projektanta mody męskiej Mariusza Przybylskiego i inspirowanym katedrą Notre-Dame.
/ 22.03.2009 22:48

Cointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. Właśnie pojawił się w Polsce w niezwykłym, autorskim opakowaniu stworzonym przez polskiego projektanta mody męskiej Mariusza Przybylskiego i inspirowanym katedrą Notre-Dame.

Cointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)Wyjątkowa receptura Cointreau (wymawia się „kłantro”) pozostaje nie zmieniona od prawie 150 lat, co nie pozwala na jego powielenie czy podrobienie. Każdego roku, pracujący dla marki zespół kiperów, zajmujących się wyłącznie Cointreau, ustala od nowa proporcje słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych użytych do produkcji likieru. W zależności od zbiorów owoców, ich aromatu, intensywności, od nasłonecznienia terenów, gdzie rosły drzewka pomarańczowe, szukają oni receptury, która odtworzy mieszankę smaków identyczną z tą z 1875 roku.

Cointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)

Konieczność odtworzenia unikalnego, słodkiego smaku z delikatną nutką goryczy sprawia, że w jednej butelce Cointreau znajdują się składniki z dwóch półkul naszego globu. Plantacje w Santa Barbara w Hiszpanii oraz w Brazylii dostarczają skórek pomarańczy, które specjalnie obierane i suszone dają delikatną słodycz. Z kolei goryczkę, która sprawia, że triple-sec otrzymuje swoją wyrafinowaną nutę, likier zawdzięcza pomarańczom dojrzewającym na Haiti.

Idealnie przezroczysty likier kryje w sobie jeszcze jedną tajemnicę. Dzięki wyjątkowym właściwościom składników, po zetknięciu z lodem, w kieliszku Cointreau powstają opalizujące obłoki - obietnica orzeźwiającego, wyrafinowanego smaku.

Cointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)

W ramach współpracy z Ditą von Teese, twarzą marki, powstał wyjątkowy koktajl, który bezpośrednio nawiązuje do swojej zmysłowej, intrygującej autorki. Jego zaskakujący fioletowy kolor ma oznaczać „przewrotną nieśmiałość”. Dodatkowym elementem koktajlu, która podkreśla jego oryginalność i sensualność, jest lekko szczypiący w język imbir, którym potarty jest brzeg kieliszka.

Jako najstarszy i najsłynniejszy z triple-seców, Cointreau jest głównym składnikiem najbardziej popularnych drinków takich, jak: Margharita, B52.

Cointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)Oprócz tego, ten bardzo kobiecy, seksowny likier, kryje się za niezwykłym smakiem koktajlu Cosmopolitan, który osiągnął szczyty popularności wraz z pojawieniem się serialu „Seks w Wielkim Mieście”. Najmodniejsze kluby Manhattanu zostały zdobyte przez francuski triple-sec, a nowoczesne, trzydziestoletnie mieszkanki największych metropolii nie wyobrażają sobie wieczornego wyjścia bez drinka z likierem Cointreau.

Cointreau – przepisy:

Cointreaupolitan i Cointreaupolitan Star

  • 50 ml Cointreau
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 20 ml soku z cytrynCointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)

Wszystkie składniki wymieszać, podawać z lodem w schłodzonym kieliszku do martini.
Aby uzyskać Cointreaupolitan Star, należy dodać szczyptę 24 karatowych złotych płatków (oczywiście w wersji "niekryzysowej").

Cointreau Bubbles:

  • 40 ml Cointreau
  • świeże limonki lub sok limonkowy
  • woda gazowana lub tonik

Wycisnąć sok z limonek do szklanki, dodać Cointreau i dopełnić wodą gazowaną lub tonikiem. Udekorować cienkimi plasterkami limonki.

Cointreau Teese (stworzony według własnego pomysłu Dity Von Teese)

  • 40 ml CointreauCointreau-wersyjne przepisy na drinki (i nie tylko)
  • 20 ml soku jabłkowego
  • 15 ml syropu Monin violet 
  • 15 ml świeżo wyciskanego soku z cytryn

Brzeg kieliszka potrzyj świeżym imbirem.

Cointreau dostępne jest w pojemnościach 0,5L oraz 0,7L, poj. alk 40%.

Więcej o współpracy polskiego projektanta Mariusza Przybylskiego z Cointreau przeczytasz tutaj.

Redakcja poleca

REKLAMA