Słów kilka o historii sosów
Czy wiesz, że historia sosu ma już ponad 1800 lat? Pierwsze wzmianki o jego użyciu zapisane są w historii Rzymian i pochodzą z 200 r. n.e. Przez kolejne stulecia kucharze tworzyli nowe odmiany sosów i udoskonalali już istniejące, tworząc gamę różnych smaków i aromatów. W Polsce pojawiły się w średniowieczu, jednak prawdziwą popularność zdobyły w epoce nowożytnej. Od wielu lat bezsprzecznym królem polskich stołów jest sos pieczeniowy, do którego przyrządzania idealnie nadaje się Bulionetka pieczeniowa Knorr. Aromatyczny, gęsty i smakowity używany jest do wielu rodzajów dań mięsnych. A zastanawialiście się kiedyś…
… dlaczego dotychczas tak trudno było przygotować sos?
Każdy, kto chociaż raz spróbował przyrządzać sos zadawał sobie pytanie co zrobić, aby następnym razem uzyskać gęsty, aromatyczny dodatek, o jasnobrązowym kolorze. Patrząc na pyszne dania przygotowywane przez mamę i babcię staramy się odkryć tajemnice ich pysznego, domowego sosu. Ale nawet mając przepis często nie osiągamy zadowalającego efektu. Przyrządzenie dobrego sosu to zadanie trudne, wymagające czasu, doświadczenia i kulinarnej intuicji. Ten dodatek często stanowi kwintesencję dania. Nie wyobrażamy sobie bez niego bitek, pieczeni czy zrazów. Czasem sosem wystarczy polać ziemniaki, kluski albo kaszę, aby uzyskać pyszne, obiadowe danie. Każdy naród ma swoje ulubione sosy. Anglicy lubują się w sosie gravy, Amerykanie w BBQ, a Polacy w sosach pieczeniowych. Przygotowując obiad dla rodziny czy przyjaciół dbamy o każdy szczegół, chcąc zachwycić wszystkich smakiem. Przyrządzając sos ciągle go doprawiamy, zastanawiamy się dlaczego jest zbyt rzadki, a grudki mają wielkość ziarenek pieprzu. A przecież tak nam zależy, żeby wszystko było pyszne… Co zrobić w takiej sytuacji? Warto sięgnąć po nową Bulionetkę pieczeniową Knorr, dzięki której odkryjesz…
… swój sposób na domowy sos
Nowa Bulionetka pieczeniowa Knorr została stworzona z myślą o wzbogaceniu smaku drugich dań. Kompozycja ziół, przypraw i ekstraktów mięsnych sprawia, że danie intensywnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. A co z grudkami i zbyt rzadką strukturą sosu? O to też nie musisz się już martwić. Bulionetka ma konsystencję żelu, dzięki czemu błyskawicznie rozpływa się w daniu, nieco zagęszcza sos i nadaje mu smak i aromat pieczonego mięsa. Wypróbuj ją i nie bój się nowych kulinarnych wyzwań. Bitki, pieczeń, zrazy, gulasz czy pulpety staną się Twoimi popisowymi daniami, w których idealnie doprawiony sos będzie głównym bohaterem. Nastaw się na sukces, dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr do przygotowywanej potrawy i znajdź swój własny sposób na domowy sos.
Sugerowana cena Bulionetki pieczeniowej Knorr 2 l to 1,70 zł
Sugerowana cena Bulionetki pieczeniowej Knorr 4 l to 3,29 zł