Fot. Fotolia
Sposoby na odchudzenie świątecznego menu
Oto 5 sposobów na to, by bożonarodzeniowe menu nie było przesadnie kaloryczne:
1. Inteligentnie zamień składniki na lżejsze
W tym roku zamień:
- białą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą,
- suszone owoce dosładzane na niedosładzane i niesiarkowane,
- majonez na jogurt naturalny,
- ser biały pełnotłusty na półtłusty lub chudy.
2. Nie smaż ryby, ale upiecz ją!
Wigilijnego karpia i rybę (np. do ryby po grecku) upiecz w folii aluminiowej zamiast smażyć na głębokim tłuszczu.
Możesz też użyć dobrej jakości patelni do smażenia beztłuszczowego bądź oleju rzepakowego, czy oliwy z oliwek w sprayu.
Zobacz także: Kaloryczność wigilijnych i świątecznych potraw
3. Ogranicz sól w bożonarodzeniowych potrawach
Przyprawiając potrawy świąteczne używaj dużej ilości świeżych i suszonych ziół, a ogranicz solenie. Sól podnosi ciśnienie krwi i powoduje, że organizm zatrzymuje płyny.
Dołącz do dań produkty o wysokiej zawartości potasu, takie jak:
- suszone śliwki kalifornijskie,
- pomidory,
- seler,
- awokado.
Potas niweluje negatywne działanie soli.
4. Nie przejadaj się przy świątecznym stole
Ciesz się każdym kęsem świątecznych potraw, próbuj wszystkiego, ale w niewielkich ilościach. Upewnij się, że biesiadowanie zakończy się po 2 dniach świąt, nie przeciągaj ucztowania na cały tydzień, aż do Nowego Roku.
Nie obawiaj się zepsucia świątecznych przysmaków – resztki większości potraw możesz zamrozić.
5. Zredukuj dodatkowy cukier
Zadbaj o to, aby przygotować zdrowszą i mniej kaloryczną wersję słodkości.
Pomoże Ci w tym np. puree ze śliwki kalifornijskiej, którym możesz zastąpić część cukru z oryginalnego przepisu bez zmiany konsystencji i smaku. W testach przeprowadzanych w Wielkiej Brytanii przez zespół ds. żywienia California Prune Board, zredukowano zawartość cukru w siedmiu potrawach, zastępując część cukru z tradycyjnego przepisu, puree ze śliwek kalifornijskich. W testowanych potrawach udało się zredukować zawartość cukru od 11.9% do 35% w stosunku do tradycyjnej receptury, bez utraty konsystencji oraz smaku.
Źródło: Materiały prasowe People PR
Zobacz także: 10 rad jak wytrzymać na diecie w Boże Narodzenie!