5 sposobów na odchudzenie świątecznego menu!

Boisz się, że po Świętach będzie cię więcej? Bożonarodzeniowe dania przygotuj w nowy sposób! Oto 5 sposobów na odchudzenie świątecznego menu!
/ 23.05.2019 11:43

świąteczne menu

Fot. Fotolia

Sposoby na odchudzenie świątecznego menu

Oto 5 sposobów na to, by bożonarodzeniowe menu nie było przesadnie kaloryczne:

1. Inteligentnie zamień składniki na lżejsze

W tym roku zamień:

  • białą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą,
  • suszone owoce dosładzane na niedosładzane i niesiarkowane,
  • majonez na jogurt naturalny,
  • ser biały pełnotłusty na półtłusty lub chudy.

2. Nie smaż ryby, ale upiecz ją!

Wigilijnego karpia i rybę (np. do ryby po grecku) upiecz w folii aluminiowej zamiast smażyć na głębokim tłuszczu.

Możesz też użyć dobrej jakości patelni do smażenia beztłuszczowego bądź oleju rzepakowego, czy oliwy z oliwek w sprayu.

Zobacz także: Kaloryczność wigilijnych i świątecznych potraw

3. Ogranicz sól w bożonarodzeniowych potrawach

Przyprawiając potrawy świąteczne używaj dużej ilości świeżych i suszonych ziół, a ogranicz solenie. Sól podnosi ciśnienie krwi i powoduje, że organizm zatrzymuje płyny.

Dołącz do dań produkty o wysokiej zawartości potasu, takie jak:

  • suszone śliwki kalifornijskie,
  • pomidory,
  • seler,
  • awokado.

Potas niweluje negatywne działanie soli.

4. Nie przejadaj się przy świątecznym stole

Ciesz się każdym kęsem świątecznych potraw, próbuj wszystkiego, ale w niewielkich ilościach. Upewnij się, że biesiadowanie zakończy się po 2 dniach świąt, nie przeciągaj ucztowania na cały tydzień, aż do Nowego Roku.

Nie obawiaj się zepsucia świątecznych przysmaków – resztki większości potraw możesz zamrozić.

5. Zredukuj dodatkowy cukier

Zadbaj o to, aby przygotować zdrowszą i mniej kaloryczną wersję słodkości.

Pomoże Ci w tym np. puree ze śliwki kalifornijskiej, którym możesz zastąpić część cukru z oryginalnego przepisu bez zmiany konsystencji i smaku. W testach przeprowadzanych w Wielkiej Brytanii przez zespół ds. żywienia California Prune Board, zredukowano zawartość cukru w siedmiu potrawach, zastępując część cukru z tradycyjnego przepisu, puree ze śliwek kalifornijskich. W testowanych potrawach udało się zredukować zawartość cukru od 11.9% do 35% w stosunku do tradycyjnej receptury, bez utraty konsystencji oraz smaku.

Źródło: Materiały prasowe People PR

Zobacz także: 10 rad jak wytrzymać na diecie w Boże Narodzenie!

Redakcja poleca

REKLAMA