Fot. Lubella
Kisz z kapustą kiszoną i grzybami
Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g mąki (Lubella Puszysta Krupczatka),
- 2 jajka,
- Łyżeczka soli
- 400 g kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych namoczonych grzybów,
- 1 cebula,
- 20 g suszonej żurawiny,
- Woda z namaczania grzybów
- Czosnek (3 ząbki)
- Majeranek (1 łyżeczka)
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wielkości zacierek. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
- Grzyby odciskamy z wody i siekamy. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i przesmażamy z grzybami na oleju. Dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę. Następnie dodajemy wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schładzamy.
- Część ciasta zostawiamy na dekorację, a z reszty wałkujemy placek i wykładamy na tortownicę lub formę do tarty. Pieczemy w 180 °C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i na lekko upieczone nakładamy farsz, a z reszty ciasta robimy dekorację na farszu. Pieczemy przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zazłoci.
Źródło: Materiały prasowe Lubella
Zobacz także: Tarta z orzechami i żurawiną na Boże Narodzenie