Zapiekana z cykorii po belgijsku

- Irena Piotrak
Opublikowano: 30.01.2012, 09:46
Reklama
Składniki:
- 4 kolby cykorii
- kostka rosołowa
- po 4 plastry szynki gotowanej i żółtego sera
- szklanka mleka
- szklanka śmietany
- łyżka masła
- łyżka mąki
- natka
- cukier
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Cykorie włóż do wody z sokiem cytryny oraz odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz.
2. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając sos zagotuj. Przypraw.
Reklama
3. Trochę sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kolby cykorii (każdą wcześniej owiń plastrem szynki i plastrem sera). Zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st. Podawaj z pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama