Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 1 czerwona papryka
  • 5–6 gałązek szałwii
  • 2–3 łyżki musztardy miodowej
  • 4–5 łyżek oleju
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Polędwiczki oczyść z błonek, opłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj musztardą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na pół godziny.
  2. Po wyjęciu z lodówki pokrój polędwiczki w poprzek na grubsze kawałki. Plasterki boczku pokrój wzdłuż na cienkie paski. Kawałki polędwiczek obłóż z obu stron listkami szałwii i owiń paseczkami boczku.
  3. Oczyszczoną z pestek paprykę pokrój na kwadraty. Na metalowe szpadki do szaszłyków nabij w poprzek włókien kawałki polędwiczek, przekładając je kawałkami papryki.
  4. Gotowe szaszłyki z polędwiczek wieprzowych ułóż na tackach do grillowania i posmaruj olejem. Piecz około 30 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj olejem.
Reklama
Reklama
Reklama