Roladki z indyka z żurawiną - przepis
Żurawiny gotuj pod przykryciem, bo pod wpływem temperatury pękają i pryskają sokiem.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 04.02.2013, 05:36
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 sznycle z piersi indyka
- 20 dag żurawiny
- 4 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- tymianek
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Sznycle lekko rozbij, wkładając je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Posmaruj cienko masłem, oprósz solą i pieprzem.
- Żurawiny przebierz, opłucz, osącz. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w zapałkę. Owoce włóż do rondelka. Dodaj miód, skórkę otartą z cytrusów i wyciśnięty z nich sok. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zagotuj pod przykryciem, odstaw z ognia i ostudź.
- Na każdym sznyclu połóż łyżkę przygotowanych owoców. Zwiń roladki, obwiąż nicią. W rondlu rozgrzej olej. Obsmaż roladki na rumiano. Dodaj pozostałą mieszankę owocową. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama