Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 sznycle z piersi indyka
  • 20 dag żurawiny
  • 4 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • tymianek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Sznycle lekko rozbij, wkładając je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Posmaruj cienko masłem, oprósz solą i pieprzem.
  2. Żurawiny przebierz, opłucz, osącz. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w zapałkę. Owoce włóż do rondelka. Dodaj miód, skórkę otartą z cytrusów i wyciśnięty z nich sok. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zagotuj pod przykryciem, odstaw z ognia i ostudź.
  3. Na każdym sznyclu połóż łyżkę przygotowanych owoców. Zwiń roladki, obwiąż nicią. W rondlu rozgrzej olej. Obsmaż roladki na rumiano. Dodaj pozostałą mieszankę owocową. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama