Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 łopatka barania,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • olej.
  • Wywar:
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki octu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • woda.
Reklama
Przygotowanie:

Zagotować ocet, przyprawy i wodę. Z łopatki wyjąć kości. Mięso zalać wywarem i odstawić na trzy dni. Po tym czasie wyjąć mięso. Przełożyć do garnka i dusić na oleju na małym ogniu. Dodać wyciśnięty czosnek i ziele angielskie. Wyjąć mięso. Sos, powstały podczas duszenia, wymieszać ze śmietaną. Posolić. Popieprzyć. Polać mięso na półmisku.

Reklama
Reklama
Reklama