Kurpiowska baranina duszona - danie inne, niż wszystkie!
Kurpiowska baranina duszona to szlachetny, głęboki smak. Sprawdź sama!
Opublikowano: 26.03.2008, 14:58
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 łopatka barania,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- olej.
- Wywar:
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki octu,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- woda.
Reklama
Przygotowanie:
Zagotować ocet, przyprawy i wodę. Z łopatki wyjąć kości. Mięso zalać wywarem i odstawić na trzy dni. Po tym czasie wyjąć mięso. Przełożyć do garnka i dusić na oleju na małym ogniu. Dodać wyciśnięty czosnek i ziele angielskie. Wyjąć mięso. Sos, powstały podczas duszenia, wymieszać ze śmietaną. Posolić. Popieprzyć. Polać mięso na półmisku.
Reklama
Reklama
Reklama