Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
  • 2 marchwie
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka piwa imbirowego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • mielony imbir
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Udka umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i natrzyj imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem. Chłodź godzinę. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do brytfanki i podlej piwem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu obsmaż obraną i pokrojoną w talarki cebulę, posól i dodaj do udek. Następnie obsmaż obraną i pokrojoną marchew. Oprósz tymiankiem i cukrem, ułóż wokół udek.
  2. Łodygi selera naciowego oczyść, opłucz, pokrój ukośnie na kawałki długości 3 cm, włóż do brytfanki z udkami i marchwią. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz pod przykryciem 30 minut. Pod koniec pieczenia odkryj. Udekoruj tymiankiem.
Reklama
Reklama
Reklama