Kurczak w jarzynach - przepis
Mięso możesz upiec ze zwykłym jasnym piwem. Jeśli chcesz, by aromat imbiru był bardziej wyczuwalny, oprósz nim dodatkowo warzywa w brytfance.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 22.01.2013, 10:43
Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
- 2 marchwie
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka piwa imbirowego
- 4 łyżki oleju
- łyżka brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- tymianek
- mielony imbir
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Udka umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i natrzyj imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem. Chłodź godzinę. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do brytfanki i podlej piwem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu obsmaż obraną i pokrojoną w talarki cebulę, posól i dodaj do udek. Następnie obsmaż obraną i pokrojoną marchew. Oprósz tymiankiem i cukrem, ułóż wokół udek.
- Łodygi selera naciowego oczyść, opłucz, pokrój ukośnie na kawałki długości 3 cm, włóż do brytfanki z udkami i marchwią. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz pod przykryciem 30 minut. Pod koniec pieczenia odkryj. Udekoruj tymiankiem.
Reklama
Reklama
Reklama