Reklama
Ilość kalorii: 580
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 70 dag ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (45 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Zamrożony szpinak włóż na patelnię. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Ogrzewaj, aż się rozmrozi. Ostudź.
  2. Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce. Masę wyłóż na stolnicę, dodaj rozgnieciony twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli będzie za luźne, dosyp mąki. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki grubości 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego placuszka ułóż łyżeczkę szpinaku, zlep i uformuj kulę.
  3. Knedle gotuj partiami w osolonej wodzie 3–4 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Okraś tartą bułką zrumienioną na maśle.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama