Reklama

Składniki:
- 1,5 kg piersi z indyka
- puszka ananasa w syropie
- 25 suszonych moreli
- szklanka bulionu
- łyżeczka przyprawy do indyka
- 2 łyżki sklarowanego masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju
- sól

Reklama

Sposób wykonania:
1. Masło utrzeć z łyżeczka soli, przyprawą do indyka i 3 łyżkami syropu ananasowego.

2. Mięso umyć, osuszyć, rozbić przez folię na płaski płat. Natrzeć marynatą, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na środku mięsa ułożyć 15 moreli, posypać połową osączonych z zalewy i posiekanych drobno ananasów, zawinąć, związać bawełnianą nitką.

3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć ze wszystkich stron mięso, przełożyć do brytfanny, skropić syropem ananasowym. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

4. Pozostałe ananasy i morele zmiksować, dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody mąkę, wymieszać i dodać do sosu, który wytworzył się podczas pieczenia mięsa.

5. Upieczone mięso przełożyć na ogrzany półmisek, pokroić w plastry, polać przygotowanym sosem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Reklama

Świąteczne smakołyki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama