Gulasz węgierski
Gulasz węgierski będzie miał pełniejszy smak, gdy podlejesz go rosołem... Pycha!
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 17.06.2013, 04:27
Reklama
Ilość kalorii: 470
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. łopatki)
- 3 duże cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 średnie papryki
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki ostrej mielonej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- 5 dag masła
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką i przesmaż na połowie masła. Wlej bulion i duś pod przykryciem 20 minut.
- Na reszcie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę z drobno posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą, papryką słodką i ostrą, duś 30 minut.
- Gulasz węgierski dopraw solą oraz pieprzem, podgrzewaj jeszcze 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama