Składniki
-
- 2 - 3 szklanki oleju
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Sos przyprawowy:
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczk "Vegety" lub "Jarzynki"
- 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
Sposób przygotowania
Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 6 cm kawałki. Składniki marynaty połączyć, polać żeberka, wymieszać, odstawić na 1-2 godz.
Składniki sosu przyprawowego wymieszać, odstawić. Patelnię podgrzać, wlać olej, mocno rozgrzać, kłaść żeberka pojedynczo, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i rumiane, przełożyć na cedzak, osączyć z oleju.
Olej zlać z patelni, zostawiając 1-2 łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać, wlać zamieszany sos przyprawowy, podgrzewać ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Włożyć usmażone żeberka, wymieszać, trzymać na średnim ogniu 30 sek.