Żeberka słodko-kwaśne

Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 6 cm kawałki. Składniki marynaty połączyć, polać żeberka, wymieszać, odstawić na 1-2 godz.
/ 18.10.2006 10:14

Składniki

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 - 3 szklanki oleju

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Sos przyprawowy:

  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczk "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania

Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 6 cm kawałki. Składniki marynaty połączyć, polać żeberka, wymieszać, odstawić na 1-2 godz.

Składniki sosu przyprawowego wymieszać, odstawić. Patelnię podgrzać, wlać olej, mocno rozgrzać, kłaść żeberka pojedynczo, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i rumiane, przełożyć na cedzak, osączyć z oleju.

Olej zlać z patelni, zostawiając 1-2 łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać, wlać zamieszany sos przyprawowy, podgrzewać ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Włożyć usmażone żeberka, wymieszać, trzymać na średnim ogniu 30 sek.