Żeberka cielęce duszone

Żeberka obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wsypać mąkę, zrumienić, wlać tyle zimnej wody, by zatopiła żeberka. Włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć.
/ 18.10.2006 09:50

Składniki

  • 8 pociętych w poprzek cielęcych żeberek (po 2 na osobę)
  • 4 dag tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Żeberka obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wsypać mąkę, zrumienić, wlać tyle zimnej wody, by zatopiła żeberka. Włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.