Składniki:
- 75 dag filetów rybnych
- cytryna
- 50 dag świeżego szpinaku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- 4 pomidory
Na sos:
- po 2 łyżki masła i mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- jajko
- 5 dag żółtego sera
- mielona papryka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min w chłodne miejsce.
- Szpinak obgotuj we wrzątku, odcedź. Przesmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, jeszcze chwilę podduś.
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Pokrój w grube plastry.
- Na sos rozpuść na patelni masło, lekko przesmaż, nie rumieniąc. Wsyp mąkę, wymieszaj. Masę rozprowadź mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeszcze ciepły sos rozmieszaj z jajkiem.
- Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Ułóż w nim warstwę szpinaku, ryb przekładanych pomidorami, znowu szpinaku oraz ryb i plastrów pomidora. Zalej beszamelem, oprósz papryką, posyp startym serem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.