Wołowina w piwie

Mięso pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem, lekko rozbić. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia.
/ 20.10.2006 13:14

Składniki

  • 1 kg wołowiny (może być ligawa)
  • 5 dużych cebul
  • ½ kostki masła
  • ½ litra jasnego piwa
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem, lekko rozbić. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia.

Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia mięsa a następnie przykryć mięso. Zaleć mięso i cebulę piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do piekarnika pod przykryciem.

Piec tak w temp. 250°C przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA