Składniki:
- 80 dag wołowiny bez kości (np. szpondra)
- 2 marchwie
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- 20 dag małych pieczarek
- 40 dag małych ziemniaków
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu wołowego
- kieliszek koniaku
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- listki laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę, zrumień w garnku na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną na plasterki marchew i pietruszkę oraz pokrojony w kostkę seler. Oprósz mąką i smaż 5 min, mieszając. Polej koniakiem, zapal, a gdy się wypali, wlej wino i bulion. Dopraw czosnkiem, ziołami, listkami laurowymi, koncentratem, solą i pieprzem. Duś 45 min.
- Ziemniaki obierz, przekrój na pół, ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, podsmaż na maśle. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ziemniaki i pieczarki. Duś 15 min.