Warzywa z makaronem

Danie będzie lżejsze, jeśli warzywa ugotujesz na parze i dodasz jogurt
/ 17.01.2012 06:15

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag makaronu rurki
- 1 kostka bulionowa
- 20 dag brokułu
- 3 marchewki
- 10 dag fasolki szparagowej mamut
- pół łyżki ziaren konserwowej kukurydzy
-  pół łyżki konserwowego zielonego groszku
- 2–3 cebule dymki
- 10 dag startego ementalera
- 4 łyżki masła
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Marchew umyj, obierz i pokrój na plasterki. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końce, pokrój ukośnie na 3 cm kawałki. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy. Dymki oczyść i posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła. Wrzuć warzywa i podsmaż, mieszając. Rozpuść kostkę bulionową w 1/2 litra wrzątku. Podlej warzywa na patelni. Dodaj posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 8–10 minut.

3. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia i ugotuj al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.

4. Makaron dodaj do warzyw. Delikatnie wymieszaj, żeby warzywa nie porozpadały się. Przed podaniem posyp startym serem i ziołami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA