Przygotowanie: 15 min (+ chłodzenie mięsa 2 godz.)
Duszenie: 80 min
Porcja: 300 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg udźca cielęcego
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 litra białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 goździki
- listek laurowy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Czosnek i natkę posiekaj. Mięso rozłóż na desce, posmaruj czosnkiem i natką. Zwiń, zepnij wykałaczkami i owiń sznurkiem kuchennym.
3. W płaskim dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, obsmaż mięso na dużym ogniu, podlej białym winem, bulionem warzywnym, dodaj listek laurowy i goździki. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 80 minut. W trakcie duszenia obróć mięso kilka razy. Gotowe wyjmij na ogrzany półmisek.
4. Sos z duszenia zagęść mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Udziec pokrój w plastry, polej sosem i podawaj.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Udziec cielęcy w winie
Smakowicie doprawiony czosnkiem i goździkami