Udziec cielęcy w winie

Smakowicie doprawiony czosnkiem i goździkami
/ 19.10.2010 09:04

Przygotowanie:  15 min (+ chłodzenie mięsa 2 godz.)
Duszenie: 80 min
Porcja: 300 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg udźca cielęcego
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 litra białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 goździki
- listek laurowy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Czosnek i natkę posiekaj. Mięso rozłóż na desce, posmaruj czosnkiem i natką. Zwiń, zepnij wykałaczkami i owiń sznurkiem kuchennym.

3. W płaskim dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, obsmaż mięso na dużym ogniu, podlej białym winem, bulionem warzywnym, dodaj listek laurowy i goździki. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 80 minut. W trakcie duszenia obróć mięso kilka razy. Gotowe wyjmij na ogrzany półmisek.

4. Sos z duszenia zagęść mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Udziec pokrój w plastry, polej sosem i podawaj.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA