Składniki:
- 8 płatów ciasta lazania
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 75 dag mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
- 15 dag pieczarek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- puszka pomidorów bez skórki
- 10 dag żółtego sera w plastrach lub startego
- oregano
- mielony cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Płaty lazanii podgotuj w osolonym wrzątku, osącz.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, zeszklij je na oleju. Dodaj mięso, przesmaż. Wsyp pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, smaż na małym ogniu, aż odparuje płyn.
- Do mięsa dodaj wino oraz pomidory wraz z zalewą. Duś 10–15 min na małym ogniu. Dopraw do smaku oregano, szczyptą cynamonu oraz solą i pieprzem.
- Żaroodporne naczynie natłuść, wyłóż 2 płatami ciasta. Przykryj warstwą mięsa i znów ciasta. W ten sam sposób zużyj wszystkie składniki.
- Zapiekankę przykryj plastrami sera. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.