Tourtiere

Ziemniaka upiec do miękkości (45 minut w temp. 200 stopni), obrać i zmiażdżyć na puree. Razem z wieprzowiną, cebulą posiekaną, przyprawami i wodą przełożyć do głębokiej patelni i dusić ok. godziny.
/ 17.12.2008 13:46

Składniki

  • 70 dag mielonej wieprzowiny,
  • 1 duży ziemniak,

  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ szkl. wody,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajo,
  • ¼ łyżeczki papryki w proszku

Sposób przygotowania

Ziemniaka upiec do miękkości (45 minut w temp. 200 stopni), obrać i zmiażdżyć na puree. Razem z wieprzowiną, cebulą posiekaną, przyprawami i wodą przełożyć do głębokiej patelni i dusić ok. godziny. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem łącznie z brzegami. Napełnić mięsem i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać papryką. Nożem wyciąć kilka małych dziurek na parę. Piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli będzie zbyt szybko brązowieć. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA