Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 filety z tilapii
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek masła
- sok z połowy cytryny
- 30 dag winogron bezpestkowych przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki białego wina
- 4 łyżki kremówki (30 proc. tł.)
- opakowanie frytek (450 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rozmrożoną tilapię zalej sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 15 min do lodówki. Następnie osusz na papierowym ręczniku kuchennym, natrzyj solą i pieprzem. Oprósz mąką kukurydzianą, usmaż na rozgrzanym oleju i maśle. Przełóż na talerz, przykryj folią i trzymaj w cieple.
- Na tłuszcz ze smażenia ryby włóż pokrojone winogrona, przesmaż, wlej wino i kremówkę, oprósz pieprzem. Zagotuj. Rybę podawaj z winogronami i frytkami przygotowanymi zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.