Tarta z żółtym serem

Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Składniki

 

 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

    Tarta z żółtym serem

Farsz:

  • 3 duże cebule
  • 100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • 2 jajka
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.

W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii. Całość posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)