Szynka pieczona z gruszkami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1, 5 kg szynki wieprzowej
- 1 kg gruszek
- malutka papryczka chili
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, osusz, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój na małe kawałki. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.

2. Mięso natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Chłodź 30 minut. Obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 minut w temp. 200 stopni. Wlej bulion, wino i piecz jeszcze godzinę i 20 minut.

3. 20 minut przed końcem pieczenia dołóż gruszki. Sos przed podaniem możesz zagęścić mąką ziemniaczaną.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)