Steki mielone z grilla z paprykową salsą

Dobrym dodatkiem do steków jest sos z połowy słoika majonezu, dwóch łyżek keczupu, posiekanej cebulki i odrobiny sosu worcester
/ 01.05.2011 09:17

Przygotowanie: 20 min
Smażenie: ok. 10 min
Sztuka: 310 kcal

Przepis na 6 sztuk:
- 50 dag mielonej wołowiny
- posiekana mała czerwona cebulka
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- posiekana papryczka chili
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
- oliwa

Salsa:
- po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- posiekana mała czerwona cebula
- sok z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól

Sposób wykonania:
1. Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z posiekaną czerwoną cebulką, świeżą i mieloną kolendrą, chili, czosnkiem, papryką, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Z masy uformuj 6 średniej wielkości kotletów. Lekko spłaszcz dłonią. Posmaruj delikatnie oliwą i smaż na patelni grillowej lub tacy grillowej po kilka minut z każdej strony.

2. W tym czasie pokrojone w kostkę papryki wymieszaj z pokrojoną czerwoną cebulą, sokiem z limonki i oliwą. Dopraw do smaku szczyptą soli, odstaw do lodówki. Steki podawaj z salsą oraz opieczoną na grillu bagietką.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA