Składniki
- 1,5 kg mięsa szynki
-
4-5 łyżek miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 duże ząbki czosnku
- majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
- 4-5 łyżek oleju/oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
- łyżeczka sosu sojowego
-
Sposób przygotowania
Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.
Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.