Przygotowanie i smażenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 350 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- olej
- 2 jajka
- listki bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Paprykę umyj, usuń ogonek i nasionka, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj.
2. Kiełbasę potnij na plasterki, zrumień na patelni z 1–2 łyżkami oleju. Dodaj cebulę, lekko podsmaż. Wsyp paprykę i groszek, przesmaż, mieszając, chwilę podduś, przypraw.
3. Na podduszone składniki wybij jajka, oprósz je przyprawami. Smaż na małym ogniu do czasu, aż zetną się jajka. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Smażona kiełbasa z jajkiem
fot. STOCKFOOD/FREE
Jajka szybciej się zetną, gdy przykryjesz patelnię z potrawą. Podsmażone składniki możesz też zalać rozmieszanymi jajkami. Wtedy powstanie pyszny omlet.