Kebabczeta - bułgarskie kiełbaski

Kebabczeta - bułgarskie kiełbaski fot. STOCKFOOD/FREE
Mielone mięso na kiełbaski można zamiast z piwem wyrobić z wodą. Powinna być jednak dobrze schłodzona, by masa zachowała odpowiednią gęstość i twardość.
/ 20.08.2010 07:14
Kebabczeta - bułgarskie kiełbaski fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i pieczenie ok. 40 min l 1 porcja – ok. 200 kcal


Składniki na 4 porcje:

- 30 dag mięsa baraniego (ewentualnie wieprzowego)
- 30 dag mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki jasnego piwa
- czubrica (albo cząber, ostra papryka, mielony kminek)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

2. Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy i tyle zimnego piwa, ile wchłonie mięso w czasie wyrabiania. Masę wstaw na kilka godzin do lodówki, by się dobrze schłodziła.

3. Jeśli masa jest zbyt twarda, możesz ją ponownie wyrobić z niewielką ilością zimnej wody. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne kiełbaski.

4. Kładź je na ruszcie grilla, piecz ok. 10 minut, kilka razy obracając, by równomiernie się przyrumieniły.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA