Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki krótkoziarnistego, kleistego ryżu
- 10 dag wędzonego, posiekanego łososia
- posiekane zielone części z 2 cebulek dymek
- posiekana papryczka chili
- 3 łyżki drobno pokrojonej żółtej papryki
- 3 łyżki drobno pokrojonego marynowanego imbiru
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sól
- pieprz
- białe wino do moczenia dłoni
- czarnuszka lub czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
- Ryż dobrze opłucz i osącz na sicie. Wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie wodę, odstaw go pod przykryciem na 20 minut.
- Łososia wymieszaj z chili, papryką, dymką, imbirem i sosem chili. Przypraw szczyptę pieprzu. Zwilżonymi w winie dłońmi podziel letni ryż na 8 równych porcji. Każdą lekko spłaszcz, nałóż farsz i uformuj kulkę, tak by farsz znalazł się w środku. Gotowe kuleczki posyp czarnuszką lub czarnym sezamem i podawaj z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.