Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12 skrzydełek kurczaka;
Na marynatę:
- 4 łyżki pasty sezamowej
- 5–6 łyżek oleju
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 1–2 łyżki soku cytrynowego
- kawałek świeżego kłącza imbiru
- 2–3 łyżki nasion sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Skrzydełka dokładnie oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.
- Przygotuj marynatę: imbir cienko obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do pasty sezamowej i dokładnie wymieszaj, wlewając olej, sos sojowy oraz sok cytrynowy.
- Skrzydełka rozłóż na dużym kawałku folii (po wykorzystaniu wyrzucisz ją, unikając w ten sposób zabrudzenia stołu). Każde skrzydełko posmaruj przygotowaną pastą. Włóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 1–2 godziny, żeby dobrze przeszły smakiem.
- Posmarowane pastą sezamową skrzydełka ułóż na tackach do grillowania i piecz przez mniej więcej 30 minut. W połowie pieczenia odwróć skrzydełka na drugą stronę i posmaruj marynatą. Na wierzchu posyp sezamem. Grilluj na niedużym ogniu, aż będą rumiane z obu stron.