Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag sera białego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 170 g tartej bułki
Nadzienie:
- 8 śliwek (i cukier do zasypania)
- pół kostki masła (miękkiego)
- 5 łyżeczek cukru
- 70 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Zmiel biały ser. Wymieszaj go z jajkami.
2. Dodaj masło, tartą bułkę i cukier.
3. Wymieszaj składniki, tworząc z nich masę. Odstaw ją na 30 minut.
4. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Do wnętrza owoców wsyp trochę cukru.
5. Po upływie 30 minut podziel ciasto na 8 części.
6. Każdą z części lekko rozpłaszcz i połóż na środku śliwkę.
7. Zalep i uformuj owalne kształty kluseczek.
8. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru.
9. Kluski wrzuć do wrzącej wody. Gotuj, dopóki nie wypłyną.
10. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Dodaj do niego cukier.
11. Na "posłodzonym" tłuszczu podsmaż orzechy. Następnie dołóż knedle i wymieszaj wszystko razem, smaż przez kilka minut.
2. Dodaj masło, tartą bułkę i cukier.
3. Wymieszaj składniki, tworząc z nich masę. Odstaw ją na 30 minut.
4. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Do wnętrza owoców wsyp trochę cukru.
5. Po upływie 30 minut podziel ciasto na 8 części.
6. Każdą z części lekko rozpłaszcz i połóż na środku śliwkę.
7. Zalep i uformuj owalne kształty kluseczek.
8. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru.
9. Kluski wrzuć do wrzącej wody. Gotuj, dopóki nie wypłyną.
10. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Dodaj do niego cukier.
11. Na "posłodzonym" tłuszczu podsmaż orzechy. Następnie dołóż knedle i wymieszaj wszystko razem, smaż przez kilka minut.