Składniki:
- 2 kg schabu środkowego
- 3 duże marchewki
- duża cebula
- jajko
- 15 dag białego sera
- 3 łyżki parmezanu
- ząbek czosnku
- czubata łyżka bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, a następnie natnij wzdłuż trzy razy, nie rozcinając do końca. Natrzyj solą i pieprzem. Chłodź 2 godz.
- Marchew oraz cebulę obierz, opłucz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę z marchewką, dodaj czosnek i kurkumę. Smaż mieszając około minuty. Warzywa ostudź, połącz z jajkiem, serami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Powstałą masę włóż w nacięcia w mięsie, owiń nitką kuchenną. Ułóż w brytfance, polej olejem, szklanką wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. Po 10 min zmniejsz temp. do 185 st. i piecz mięso około 2 godzin. W razie potrzeby pieczeń możesz przykryć folią aluminiową.