Składniki:
- 70 dag schabu środkowego
- 3 szklanki piwa
- szklanka bulionu warzywnego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Obłóż listkami laurowymi, obwiąż nitką kuchenną. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, obłóż obraną i pokrojoną w cienkie krążki cebulą, obranymi ząbkami czosnku, polej piwem i bulionem warzywnym.
- Duś pod przykryciem 30 minuty. Następnie do pieczonego schabu dodaj musztardę francuską, pieprz w ziarenkach i duś jeszcze 40 minuty na średnim ogniu. W połowie duszenia mięso możesz odwrócić na drugą stronę.