Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 8 łyżek czerwonego pesto z papryką
- kubeczek fety w kostkach
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
- 25 dag pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Osaczoną z zalewy fetę wymieszaj z natką, połową pesto oraz pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Za pomocą długiego ostrego noża natnij kieszeń. Włóż w nią trzy czwarte farszu, zaszyj nacięcie. Resztę farszu wymieszaj z pozostałym pesto i lekko rozgnieć. Posmaruj mięso, przełóż do brytfanny.
- Wstaw brytfannę z mięsem do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 80 minut. Przed końcem pieczenia dodaj opłukane pomidorki.
- Pieczony schab możesz podawać na zimno jako przekąskę z ostrym sosem.