Przygotowanie: ok. 5 godz.
Przepis na 8 porcji:
- 1,5 kg schabu środkowego
- 20 dag moreli suszonych
- kieliszek białego wina
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki tymianku
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 1/2 słoiczka żurawiny do mięsa
Sposób wykonania:
1. Schab opłucz, długim nożem zrób kieszeń. Solą oraz pieprzem natrzyj mięso, odstaw do lodówki na 3 godziny.
2. Suszone morele zalej winem i odstaw na godzinę. Namoczonymi i osączonymi owocami nadziej mięso. Zepnij wykałaczkami otwór. Olej wymieszaj z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i majerankiem. Natrzyj mięso, obsmaż na dodatkowym oleju. Przełóż do foremki, polej winem z moczenia moreli i piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. W czasie pieczenia schab polewaj regularnie powstałym sosem.
3. Brzoskwinie osącz z syropu, przekrój na pół, obłóż żurawiną. Upieczony schab przełóż na półmisek, obłóż brzoskwiniami. Sos z pieczenia wlej do sosjerki. Dodatkowo możesz go zaprawić 2 łyżkami śmietany 18-proc. i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Świąteczne smakołyki - forum >>