Sarmale

Węgierskie mięsne gołąbki
/ 15.12.2009 12:01

Dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:
- 4 duże cebule
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 kiszona w całości głowa kapusty (można też użyć zwykłej kapusty)
- 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 100 g ryżu
- pieprz mielony
- 5-6 pomidorów
- 2 bulionetki Bulion wołowy KNORR
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek kminku
- parę ziarenek czarnego pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 200 ml śmietany 22%

Sposób wykonania:
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki wszystko razem smaż chwilę na patelni.

2. Przygotuj liście kapusty, wytnij z nich zgrubiałe części.

3. Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem i wypłukany ryż, wszystko razem zmieszaj doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu. Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle małe gołąbki.

4. Ułóż gołąbki w garnku przekładając warstwę po warstwie pokrojonymi w plastry pomidorami, całość zalej litrem bulionu przygotowanego na bulionetkach Bulion wołowy KNORR. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, parę ziarenek czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.

5. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż ryż będzie zupełnie miękki.
Podawaj ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA