Składniki:
- ok. 60 dag fileta z sandacza
- miękisz z całego chleba
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety opłucz, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Miękisz chleba drobno pokrusz. Dodaj do niego śmietanę, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i chrzan. Wymieszaj, dopraw sporą ilość pieprzu.
- Przygotowaną masę wyłóż na filety. Masę lekko dociśnij.
- Ryby wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz 35 min, aż skorupka ładnie się zrumieni.