Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 3–4 gałązki szałwii
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- sól kamienna
- pieprz
- szczypta nitek szafranu
Przygotowanie:
- Opłukany ryż zalej dwiema szklankami wody z namoczonymi nitkami szafranu. Gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu, aby ryż napęczniał.
- Filety umyj, oczyść, osusz. Każdy ułóż płasko na desce i przekrój wzdłuż na pół tak, aby powstały jak największe płaty mięsa. Płaską stroną tłuczka do mięsa rozbij na cienkie sznycle, wkładając je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 30 minut.
- Sznycle osusz, oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Na każdym sznyclu ułóż plaster szynki oraz 2 listki szałwii i przypnij je wykałaczką.
- Na dużej patelni roztop masło. Obsmaż sznycle na złoto. Podlej kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryj, zmniejsz ogień i dosmaż (5–6 minut), aby mięso doszło w środku.