Saltimbocca z kurczaka

Danie nie zawiera jajek ani mleka i może być podawane dzieciom na diecie bezglutenowej
/ 27.06.2013 12:53
DRUKUJ PRZEPIS
Saltimbocca z kurczaka fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 3–4 gałązki szałwii
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól kamienna
  • pieprz
  • szczypta nitek szafranu
Przygotowanie:
  1. Opłukany ryż zalej dwiema szklankami wody z namoczonymi nitkami szafranu. Gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu, aby ryż napęczniał.
  2. Filety umyj, oczyść, osusz. Każdy ułóż płasko na desce i przekrój wzdłuż na pół tak, aby powstały jak największe płaty mięsa. Płaską stroną tłuczka do mięsa rozbij na cienkie sznycle, wkładając je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 30 minut.
  3. Sznycle osusz, oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Na każdym sznyclu ułóż plaster szynki oraz 2 listki szałwii i przypnij je wykałaczką.
  4. Na dużej patelni roztop masło. Obsmaż sznycle na złoto. Podlej kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryj, zmniejsz ogień i dosmaż (5–6 minut), aby mięso doszło w środku.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA