Pstrągi w winnej marynacie
- 4 pstrągi lub świeże niesolone śledzie
- po szklance octu winnego i białego wytrawnego wina
- 3 cebule
- łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- olej słonecznikowy do smażenia
- Ryby sprawić, umyć, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć po 5 min z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Zrumienione przekładać do płaskiego kamionkowego, porcelanowego lub szklanego naczynia. Patelnię zdjąć z ognia, wlać ocet i wino, wsypać pokrojoną na plasterki cebulę i wszystkie przyprawy.
- Dusić 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Gorącą marynatą zalać ryby i na 4 dni przenieść w chłodne miejsce, by równomiernie się zamarynowały. Podawać jako zimną przekąskę.
Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą
- 3/4 kg filetów z mintaja lub innej białej ryby morskiej
- 1/2 kg winnych jabłek
- 25 dag cebuli
- 5 dag chudego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki pokruszonych ziół - majeranku i tymianku l łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- Filety umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i na godzinę wstawić do lodówki.
- Boczek drobno pokroić, przesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić pieprzem i solą, oprószyć tymiankiem, po czym połowę przełożyć do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem.
- Jabłka obrać, pokroić w dość grube kliny. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oleju obsmażyć jabłka, posypać majerankiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na oleju, ułożyć na cebuli w żaroodpornym naczyniu, przykryć jabłkami i resztą cebuli.
- Zapiec w gorącym (180°C) piekarniku. Podawać z ziemniakami z wody, frytkami lub ryżem.
Okonie faszerowane fenkułem i szałwią
- 2 świeże okonie (po 45-65 dag )
- bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 2 łyżki posiekanych zielonych listków szałwi i koperku
- po łyżce masła i oliwy
- pieprz i sól
- Ryby sprawić, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w salaterce, przykryć i na godz. wstawić do lodówki.
- Fenkuł obrać, umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z szałwią i stopionym masłem. Ryby posmarować olejem, nadziać farszem, ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec 30-40 min w 180°C (czas pieczenia zależy od wagi ryb).
- W tym czasie ze 2-3 razy posmarować ryby olejem. Podawać z kulkami ziemniaczanymi z koperkiem oraz z surówką z pomidorów i sałaty lodowej.