Róża kalafiorowa - przepis, składniki i przygotowanie

Czyli kalafior faszerowany mielonym mięsem. Pyszne i nietypowe danie. Spróbuj!
Robert Grotkowski / 29.09.2016 14:10
DRUKUJ PRZEPIS
Róża kalafiorowa - przepis, składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dorodny kalafior
  • 45 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane gałązki koperku
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 3 duże, obrane i pokrojone pomidory
  • posiekana papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Tak jeszcze kalafiora nie przyrządzałaś. Sprawdź, jakie to proste!

  1. Kalafiora oczyść z liści.
  2. Opłucz i gotuj 7 minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Wyjmij delikatnie na duży talerz.
  4. Wytnij kilka różyczek ze środka, tworząc zagłębienie na farsz.

    Kalafior w cieście piwnym

  5. Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, koperkiem, czosnkiem oraz przyprawami.

    Pasztet z kalafiora na ciepło

  6. Farszem wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora.
  7. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  8. Piecz 15 minut, polewając co jakiś czas bulionem.
  9. Składniki sosu duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Sosem obłóż kalafiora i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, polewając regularnie sosem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA