Składniki:
- dorodny kalafior
- 45 dag mielonej wieprzowiny
- 3 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane gałązki koperku
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 3 duże, obrane i pokrojone pomidory
- posiekana papryczka chili
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Tak jeszcze kalafiora nie przyrządzałaś. Sprawdź, jakie to proste!
- Kalafiora oczyść z liści.
- Opłucz i gotuj 7 minut w lekko osolonej wodzie.
- Wyjmij delikatnie na duży talerz.
-
Wytnij kilka różyczek ze środka, tworząc zagłębienie na farsz.
-
Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, koperkiem, czosnkiem oraz przyprawami.
- Farszem wypełnij przestrzenie między różyczkami oraz środek kalafiora.
- Ułóż go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Piecz 15 minut, polewając co jakiś czas bulionem.
- Składniki sosu duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Sosem obłóż kalafiora i piecz kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, polewając regularnie sosem.