Składniki:
- średni kalafior
- 20 dag fety
- 2 jajka
- 10 dag startego parmezanu
- 15 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 7–8 połówek suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 10 dag tartej bułki
- 5 dag masła
- mielona gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kalafior umyj, podziel na różyczki. Wrzuć do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku. Gotuj 8–10 minut, osącz i rozgnieć widelcem.
- Dodaj fetę, parmezan, koperek i wbij jajka. Wsyp 3–4 łyżki tartej bułki. Dopraw gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem.
- Formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Na dno włóż połowę masy. Przykryj pokrojonymi w paski połówkami pomidorów i pokrojonymi na połówki oliwkami. Przykryj resztą masy kalafiorowej. Wyrównaj wierzch widelcem. Posyp tartą bułką i wiórkami masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.