Składniki:
- 40 dag makaronu pappardelle
- 25 dag liści szpinaku
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 8 dag orzechów włoskich
- 2 kromki chleba tostowego
- 6 łyżek mleka
- mały ząbek czosnku
- 15 dag białego sera
- 4 gałązki mięty
- pęczek pietruszki
- 50 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka masła
- sól
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
1. Chleb tostowy zamocz w mleku.
2. Żurawinę i orzechy rozdrobnij, liście mięty i pietruszki porwij na małe kawałeczki, a ząbek czosnku posiekaj.
3. Całość utrzyj w moździerzu, dodaj namoczony chleb, wywar warzywny i oliwę.
4. Mieszaj aż do uzyskania dość gęstej pasty.
5. Sos żurawinowo-orzechowy przelej do miski, dodaj biały ser, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego.
6. Gotowy krem przełóż do słoika i odstaw w chłodne miejsce.
7. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie z oliwą.
8. Szpinak opłucz, osącz na sicie, a następnie podgrzej z łyżką masła i według uznania dopraw.
9. Odlej ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszaj z sosem orzechowym, podgrzej, a następnie wymieszaj z makaronem i szpinakiem.
Przepis z "Pani domu"
2. Żurawinę i orzechy rozdrobnij, liście mięty i pietruszki porwij na małe kawałeczki, a ząbek czosnku posiekaj.
3. Całość utrzyj w moździerzu, dodaj namoczony chleb, wywar warzywny i oliwę.
4. Mieszaj aż do uzyskania dość gęstej pasty.
5. Sos żurawinowo-orzechowy przelej do miski, dodaj biały ser, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego.
6. Gotowy krem przełóż do słoika i odstaw w chłodne miejsce.
7. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie z oliwą.
8. Szpinak opłucz, osącz na sicie, a następnie podgrzej z łyżką masła i według uznania dopraw.
9. Odlej ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszaj z sosem orzechowym, podgrzej, a następnie wymieszaj z makaronem i szpinakiem.
Przepis z "Pani domu"