Pyzy wileńskie

Sporządzić nadzienie: cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami.
/ 17.10.2006 15:30

Składniki

  • 1 kg surowych mączystych ziemniaków
  • 30 dag ziemniaków ugotowanych
  • sól

Nadzienie:

  • 50 dag tłustego mięsa (baranina, wołowina)
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 3 dag tłuszczu
  • 3 dag cebuli
  • sól
  • 5 dag słoniny do polania

Sposób przygotowania

Sporządzić nadzienie: cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami.

Sporządzić ciasto: Surowe ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobniutkich oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć, miazgę odłożyć. Gdy sok ustoi się, zlać ostrożnie. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z tego ciasta wyrabiać placuszki, nakładać nadzienie, zlepić starannie i wyrobić okrągłe, pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego.

Pyzy z surowych ziemniaków gotuje się długo, dlatego lepiej kształtować niezbyt duże sztuki. Zagotować wodę z solą, włożyć pyzy i powoli je ugotować; przed odcedzeniem przekrajać i sprawdzić, czy są ugotowane.

Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć i podać polane słoniną ze skwarkami. Można je po polaniu wstawić do piekarnika i trochę obsuszyć przyrumieniając ich powierzchnię.