Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag filetów z kurczaka
- 2 strąki papryki (czerwony i zielony)
- 2 mięsiste pomidory
- 30 dag pieczarek
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,2 l bulionu
- łyżeczka kminku
- słodka i ostra mielona papryka
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę, paprykę potnij w paski, a ziemniaki w dużą kostkę. Oczyść pieczarki, pokrój na ćwiartki. Na ósemki natomiast potnij pomidory.
- W rondlu podsmaż na oleju cebulę z mięsem i pieczarkami. Dodaj paprykę oraz ziemniaki i dalej smaż 5 minut.
- Następnie dodaj roztarty czosnek i koncentrat pomidorowy, składniki oprósz dwoma rodzajami papryki i kminkiem, zalej gorącym bulionem, dodaj pomidory. Całość zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu duś około 30 minut.
- Na 2–3 minuty przed końcem gotowania do zupy wlej śmietanę (choć nie jest to konieczne), dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem. Opcjonalnie do zupy możesz dodać szklankę grubego makaronu lub fasolę z puszki, a nawet kukurydzę. Na koniec dobrze jest obficie posypać jeszcze naszą gulaszową zupę natką.