Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 35 dag pieczarek
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w plastry grubości 2 cm. Posyp pieprzem, wstaw na 30 min do lodówki.
- W płaskim, szerokim rondlu rozgrzej olej. Wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, przesmaż. Dodaj pokrojone pieczarki, posiekany czosnek oraz paprykę i szczyptę bazylii. Wlej pomidory, całość duś pod przykryciem ok. 15 min.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kawałki mięsa, dodaj je do sosu.
- Całość przypraw solą i pieprzem, duś jeszcze ok. 15 min.