Polędwiczki wieprzowe na słodko

Zamiast z truskawek i czereśni doprawionych rozmarynem sos można przygotować np. z jabłek i majeranku, brzoskwiń i mięty, winogron i estragonu.
/ 17.06.2013 11:41
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki wieprzowe na słodko fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 440 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 30 dag każda
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag truskawek
  • 20 dag czereśni
  • czerwona cebulka
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
  1. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 30 minut  w chłodne miejsce.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i olej. Polędwiczki oprósz mąką. Obsmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przykryj, pozostaw na minimal nym ogniu.
  3. Truskawki umyj, odsącz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół lub na ćwierć. Czereśnie umyj, wydryluj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  4. Na drugiej patelni rozpuść masło. Wsyp na nie cebulę, zeszklij. Dodaj kilka listków rozmarynu, a potem truskawki i czereśnie. Smaż na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dopraw je do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. 
  5. Polędwiczki na słodko krój w grube plastry i podawaj z sosem owocowym.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA