Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 30 dag każda
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 30 dag truskawek
- 20 dag czereśni
- czerwona cebulka
- gałązka rozmarynu
- łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i olej. Polędwiczki oprósz mąką. Obsmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przykryj, pozostaw na minimal nym ogniu.
- Truskawki umyj, odsącz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół lub na ćwierć. Czereśnie umyj, wydryluj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Na drugiej patelni rozpuść masło. Wsyp na nie cebulę, zeszklij. Dodaj kilka listków rozmarynu, a potem truskawki i czereśnie. Smaż na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dopraw je do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem.
- Polędwiczki na słodko krój w grube plastry i podawaj z sosem owocowym.