Składniki:
- 2 polędwiczki
- 30 dag borowików
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml kremówki
- 2 długie liście pora
Na marynatę:
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj wino z 2 łyżkami oliwy. Dodaj cebulę startą na tarce, czosnek zmiażdżony ze szczyptą soli, pół łyżeczki suszonego tymianku oraz pieprz.
- Polędwiczki umyj, osusz, pokrój każdą na 4 kawałki. Włóż do przygotowanej marynaty. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone grzyby i smaż razem, aż puszczą sok. Oprósz solą oraz pieprzem i duś we własnym sosie pod przykryciem 20 minut. Wlej kremówkę i zagotuj.
- Kawałki polędwiczek obwiąż bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, usmaż polędwiczki na rumiano (po 3 minuty z każdej strony). Oprósz solą oraz pieprzem. Usuń nici, każdy kawałek obwiąż dekoracyjnie zblanszowanymi liśćmi pora.
- Na ogrzanych talerzach ułóż po dwa kawałki mięsa, obłóż grzybami i polej sosem.