Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (60 dag)
- po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
- czerwona cebulka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki śmietany 18-proc. do zup i sosów
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki igiełek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Tak przygotowane medaliony oprósz pieprzem, połóż na rozgrzany olej i smaż po 2 minuty z obu stron. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do ciepłego piekarnika.
- Czerwoną cebulę obierz, drobno posiekaj. Winogrona dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół i czubkiem noża wyjmij pestki.
- Na patelnię ze smażenia mięsa wsyp cebulę, lekko przesmaż. Dodaj rozmaryn. Wlej wino, bulion, śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj mieszając. Dołóż winogrona i gotuj jeszcze chwilę, aby winogrona się podgrzały. Dopraw solą i pieprzem. Włóż medaliony i podawaj.