Polędwica z sarny. fot. Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz

Polędwica z sarny w cieście z kaszy gryczanej i borowików

Uczy swój obiad iście królewskim daniem. Przygotuj polędwicę z sarny w cieście z kaszy gryczanej. Wykwintne danie pozwoli Ci zadziwić wszystkich domowników i gości oraz wprowadzić niezwykły klimat wspaniałej uczty.
/ 25.02.2013 09:30
Polędwica z sarny. fot. Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz

Składniki na polędwicę z sarny:

  • 400 g polędwicy z sarny
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 150 g świeżych borowików
  • jajko
  • 100 g cebuli
  • klarowane masło
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 80 g żołędzi dębowych
  • 50 ml starki
  • 200 ml foundu z sarny
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 60%
  • 40 g masła

Składniki na puch z wędzonej oliwy:

  • 50 g Malto
  • 50 ml wędzonej oliwy

Składniki na dekorację:

  • warzywa sezonowe

Przygotowanie:

  • Oczyszczoną polędwicę z sarny natrzeć przyprawami i świeżymi ziołami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kaszę ugotować, po wystudzeniu dodać jajko i zmiksować. Borowiki i cebulę pokroić w kostkę, smażyć ok. 8 min, zmieszać z kaszą i doprawić do smaku. Polędwicę obsmażyć po ok. 3min z każdej strony. Po wystudzeniu zawinąć w ciasto z kaszy gryczanej, formując roladę, włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 170–180°C na ok. 10–12 min.
  • Żołędzie uprażyć w piecu, następnie utrzeć je w moździerzu lub zmiksować blenderem. Mąkę powstałą z żołędzi prażyć w rondlu, dodać starkę i flambirować, wlać found z sarny, dodać startą czekoladę oraz masło, zmiksować i doprawić do smaku.
  • Malto połączyć z wędzoną oliwą, dobrze wymieszać, aż powstanie puch.
  • Polędwicę ułożyć na sosie i posypać puchem. Podawać z warzywami sezonowymi.

Autor przepisu: Marcin Budynek

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)